Wat betekent Ampersand?

Wat betekent Ampersand?

Van veel mensen krijg ik de vraag wat Ampersand betekent, of hoe ik op deze naam ben gekomen. Om eerlijk te zijn heb ik het ook van iemand anders geleerd, maar meteen wist ik dat het perfect bij mij paste. De Ampersand staat namelijk voor het & teken.

EEN LIGATUUR

Het & teken behoort tot de overblijfselen van de samengestelde tekens in het middeleeuws handschrift. Deze samengestelde tekens werden ook wel ligaturen genoemd. Het & teken is een samenstelling van de Latijnse uitdrukking 'et' (=en) en is vervormd tot het teken &.

Variatie van &-tekens

WAAR KOMT AMPERSAND DAN VANDAAN?

Ampersand de verwoording van het teken & komt uit het engels: 'And per se 'and''. Dit is in het Nederlands vertaald als 'en op zichzelf (het en-teken) &'. Zelfs wanneer ik dit schrijf raak ik al bijna de weg kwijt in alle leestekens, ligaturen en normaal Nederlands.

AMPERSAND UITSPREKEN

Natuurlijk hou ik van mond tot mond reclame, dus is eigenlijk de belangrijkste vraag: 'Hoe spreek je het dan uit?'. Nou, dit is een makkie vergeleken met de vorige alinea. Het is namelijk: Am-pur-sant. En als je uit Tilburg komt is het gewoon het tegenovergestelde van meepesaant..

ELKE NABER & AMPERSAND

Waarom ik, genaamd Elke Naber, voor de naam Ampersand heb gekozen? Spreek maar mijn eerste twee letters uit: 'EN'. Mijn naam is in het Nederlands vervangbaar door de ligatuur &, vandaar de naam Ampersand. 

Terug naar blog